Komisja Europejska przyznaje spółce Kampmann GmbH tytuł promotora GreenBuilding

Sieci handlowe odnoszą korzyści z wyjątkowej pozycji firmy

Lingen (Ems), 15.11.2010 r. – długofalowe myślenie jest dobre, certyfikat jest lepszy: spółka Kampmann GmbH stawia sobie za cel, by zwłaszcza sieci handlowe mogły uzyskać dla swoich budynków certyfikat GreenBuilding.

Ten specjalista w zakresie ogrzewania, chłodzenia i wentylacji jako pierwszy niemiecki producent otrzymał od Komisji Europejskiej tytuł „Endorser in GreenBuilding”. Tym samym przedsiębiorstwo zobowiązuje się do oferowania swoim klientom z segmentu sieci handlowych doradztwa w zakresie indywidualnych i zoptymalizowanych energetycznie koncepcji budowlanych. Uwaga skupia się przy tym na sieciach handlowych. Od klimatyzacji bez czynnika chłodniczego po ogrzewanie poprzez wykorzystanie ciepła odpadowego – produkty firmy Kampmann spełniają wymogi racjonalnego wykorzystania energii. Koncepcja budynków dostosowana do potrzeb poszczególnych rynków odpowiada tym samym standardom programu „EU GreenBuilding”. Zakłada on, że budynki muszą wykazywać pierwotne zużycie energii o 25% mniejsze niż wymagają tego przepisy obowiązujące w poszczególnych państwach członkowskich.

Jeśli zalecana koncepcja budynku zostanie zrealizowana, firma Kampmann GmbH jest uprawniona do zgłoszenia obiektu do programu GreenBuilding. Technologia zakładu w Lingen pomogła już kilku firmom w uzyskaniu certyfikatu. We współpracy ze spółką ASP Projektsteuerung z Lähden podjęto również temat zoptymalizowanej powłoki budynku. Inne projekty – w całej Europie – znajdują się obecnie w fazie realizacji.

Informacje: http://re.jrc.ec.europa.eu/energyefficiency/www.kampmann.de