Spółka Kampmann posiada udziały większościowe w firmie NOVA

Obie marki zostaną utrzymane

Lingen (Ems), 05.04.2011 r. – krótko po targach ISH spółki Kampmann GmbH i NOVA Apparate GmbH ogłosiły swoją współpracę. Firma Kampmann będzie posiadać większościowe udziały w firmie NOVA, a Hendrik Kampmann będzie zarządzać przedsiębiorstwem wraz z Patrickiem Honerem.

Porozumienie łączy kompetencje w zakresie sprzedaży i oferty produktów. Podczas gdy firma NOVA potrzebowała partnera z silną, międzynarodową siecią dystrybucji, spółka Kampmann zbliżała się w swoim portfolio produktów nieuchronnie do tematyki urządzeń RLT, w których specjalizuje się NOVA. Zdecentralizowane rozwiązania w zakresie ogrzewania, chłodzenia i wentylacji firmy Kampmann odnoszą z kolei sukcesy na rynkach krajowych i zagranicznych. Z połączenia sił skorzystają w przyszłości klienci, którzy otrzymają ofertę lepszego i bardziej kompleksowego doradztwa. W perspektywie oba przedsiębiorstwa otworzą sobie tym samym drogę do rozwoju i wzrostu.

Obie marki zostaną utrzymane

Efekt synergii będzie widoczny również za sprawą transferu know-how obu działów rozwoju, zwłaszcza dzięki Centrum Badań i Rozwoju firmy Kampmann w Lingen. Istotną kwestią będzie także konsultowany zakup towarów.

Mimo wszystkich wspólnych celów na rynku pozostaną obie marki i systemy dystrybucji.

Firma Kampmann GmbH przejmuje 51%

Pod koniec marca w Lingen (Ems) doszło do podpisania umowy. Spółka Kampmann GmbH z Północnych Niemiec po raz pierwszy w takiej formie nabywa udziały w innym przedsiębiorstwie. Obroty firmy w 2010 r. wyniosły 70 mln euro i zatrudniała ona 700 pracowników na całym świecie. Dzięki większościowym udziałom 51% Hendrik Kampmann (39 l.) będzie zarządzać spółką Nova obok Patricka Honera (40 l.).

Poprzez ten krok w firmie Nova dokona się zmiana pokoleniowa. Pod koniec czerwca Helmut Honer (68 l.) wycofał się z kierowania przedsiębiorstwem ze względu na wiek. Nadal jednak służy radą swojemu synowi Patrickowi i firmie zatrudniającej 120 pracowników, która w 2010 r. wypracowała 16 mln euro obrotu. Firma NOVA ma swoją siedzibę w Donaueschingen w Badenii Wirtembergii.

Informacje o przedsiębiorstwach: www.nova-klima.de i www.kampmann.de.